NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 28.03.2024 11:18


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Sommerfugler        Sølvmøll        Sirkelminermøll

Sirkelminermøll

Leucoptera malifoliella

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Det voksne sirkelminermøllet er lysegrått og 3 mm langt. Eggene legges i mai-juni på undersiden av bladene på forskjellige lauvtrær, særlig eple. Sirkelminermøllet er utbredt i sør på Østlandet og på Sørlandet.

Larven som er blek grønn og blir 5-6 mm lang, minerer først en liten brun "flekk" som etter hvert utvides til 1 cm stor sirkelformet platemine. Fargen er brun eller svart avhengig av vertplanten. Larven gnager i buer og ekskrementene ligger tett i sentrum, lengre ute mer spiralformet. Ofte er det flere miner i et blad. Forpupping foregår i hvite kokonger festet til blad eller bark. I varme somre kan det opptre to generasjoner.

Sirkelminermøll forekommer alltid med svært svake angrep hos oss.

Litteratur

Fjelddalen, J. 1993. Bladminer og noen minerende arter i slektene Paraleucoptera, Leucoptera (Lep., Lyonetiidae og Rhynchaenus (Col., Curculionidae). Insekt-Nytt 18 (3/4), 33-39.

                                Oppdatert 9. mars 2011

Utbredelse
Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart
Nært beslektet

Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO