NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 16.04.2024 06:59


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Sopp        Konidiesopp        Frispora konidiesopp        Cladosporium spp        Timotei-øyeflekk

Timotei-øyeflekk

Cladosporium phlei

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Leif Sundheim
OPPDATERT:
Før november 2013

Timoteiøyeflekk er den vanligste bladsjukdommen i timotei. Blad og bladslirer får  2 - 3 mm avlange, flekker med fiolett kant omkring et lysbrunt sentrum. Direkte bekjempelse er ikke aktuelt.

  • Timoteiøyeflekk (Foto: K. Mäkele, SPV)
  • Timoteiøyeflekk (Foto: Planteforsk Plantevernet)
  • Timoteiøyeflekk (Foto: K. Mäkele, SPV)

Vertplanter

Arter i timoteislekten er vertplanter for soppen.

Overlevelse og spredning

Soppen overvintrer i planter og planterester. Store mengder konidier dannes i plantematerialet og spres med vind til nytt bladverk. Det er ikke kjent noe kjønna stadium av soppen.

Symptomer/skade

Timoteiøyeflekk er den vanligste bladsjukdommen i timotei. Blad og bladslirer får 2 - 3 mm avlange, flekker med fiolett kant omkring et lysbrunt sentrum. Sterkt angrepne blad visner og tørker inn fra spissen. Angrepet øker utover sommeren og er sterkest i siste slått.

Bekjempelse

Direkte bekjempelse av timoteiøyeflekk er ikke aktuelt.

Litteratur

Sundheim, L. & Aarvold, Ø. 1969. Inoculation experiments with the timothy eyespot fungus Cladosporium phlei. Meldinger fra Norges landbrukshøgskole 48 (26) 1-10.

              Oppdatert 13. september 2013

Nært beslektet

Bilder


Timoteiøyeflekk (Foto: K. Mäkele, SPV)


Timoteiøyeflekk (Foto: Planteforsk Plantevernet)


Timoteiøyeflekk (Foto: K. Mäkele, SPV)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO