NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 18.04.2024 02:54


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Biller        Polyphaga        Scarabaeoidea        Skarabider

Skarabider

Scarabaeidae

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Det finnes 60 arter av skarabider i Norge. Dette er biller med karakteristiske antenner som består av 9-10 ledd med en kølle ytterst som kan slås ut i 3-7 flate blader. Artene er gjødseletere eller plantetere. Larvene til skarabidene har en spesiell bygning. De er krumme og bløthudete og ofte oppsvulmet bak.

Blant skarabidene finner vi Norges største bille, neshornbillen (Oryctes nasicornis), som kan bli over 4 cm lang. Hannen hos den voksne billen har en kraftig utvekst på hodet. De store larvene lever i kompost, sagflis etc. og gjør ingen skade. Iøyefallende er også de metallskinnende gullbassene (3 norske arter i slekten Cetonia) som flyr i solskinn og oppsøker blomster. Larvene lever bl.a. i råtnende trestubber og er ikke skadedyr.

Oldenborrene hører også til skarabidene. Det er 3 arter i Norge som er rapportert som skadedyr: kastanjeoldenborre (Melolontha hippocastani), St. Hans oldenborre (Amphimallon solstitialis) og hageoldenborre (Phyllopertha horticola). Den arten som gjør størst skade i sørligere områder, Melolontha melolontha, er ikke funnet i Norge. Den er funnet opp til Bohuslän i Sverige.

                              Oppdatert 17. februar 2011

  • Neshornbillelarver (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Neshornbillelarver fra kompost (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Neshornbiller (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Neshornbille (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)

Bilder


Neshornbillelarver (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Neshornbillelarver fra kompost (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Neshornbiller (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Neshornbille (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO