NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 29.03.2024 13:53


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Biller        Polyphaga        Elateroidea        Smellere        Metallsmeller

Metallsmeller

Selatosomus aeneus

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Larver av metallsmeller kan sammen med larver av kornsmellere gjøre skade på særlig gras, korn og potet.

Utseende

Den voksne metallsmelleren er glinsende blågrønn og ca. 15 mm lang. Larvene blir ca. 25 mm som fullvoksne. De er skinnende gulbrune med hard, glatt hud. De er bredere og mer flattrykt enn larver av kornsmellere og er ikke tilspisset bak.

Utbredelse

Metallsmeller er utbredt i hele landet.

Livssyklus

Voskne metallsmellere skiller seg fra kornsmellere ved at de kan leve hele sommeren etter overvintring. Larvene trenger to år på å bli fullvoksne.

Skadevirkninger

Larvene lever på røttene og kan bite unge planter helt eller delvis av like under jorskorpa. De kan gnage seg inn i potet og rotvekster og lage runde hull og ganger.

                         Oppdatert 23. januar 2009


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO