NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 16.04.2024 22:18


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Sommerfugler        Glassvinger        Ripsglassvinge

Ripsglassvinge

Synanthedon tipuliformis

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Nina Trandem
OPPDATERT:
31. mai 2021

En vepslignende liten sommerfugl. Det er larven som gjør skade ved å bore seg inn og leve i margen av kvister på bærbusker i Ribes-slekten. Kvistene blir  sterkt svekket og brekker lett.

  • Larve av ripsglassvinge i solbærkvist (Foto: Line Beate Lersveen, NLR)
  • Larve av ripsglassvinge i solbærkvist (Foto: Line Beate Lersveen, NLR)

Utseende

Ripsglassvinge ligner en mørk veps. Kroppen er blåsvart med gule tverrstriper, og vingene holdes bakover skrått ut fra kroppen. Vingene er hovedsakelig gjennomsiktige, med gult og brun-svart årenett og ytterkanter. Sommerfuglen har et vingespenn på 11-19 mm.  Bakkroppen hos hannen har fire smale gule tverrbånd; hos hunnen er det tre. Antennene hos hannen har fine hår.

Larven blir opptil 18 mm lang, og er kremkvit med brunt hode. Den har tre par brystføtter og 5 par bukføtter (med kransstilte kitinkroker).

Puppen er langstrakt, 10-12 mm lang, og er bevegelig.

Utbredelse

Funnet spredt i Sør-Norge nord til Hedmark. Opptrer sjelden i antall som fører til stor skade.

Vertplanter

Bærbusker i slekten Ribes: Solbær, rips og stikkelsbær, og prydplanten alperips.

Livssyklus

Ettårig livssyklus med overvintring som larve.

De voksne sommerfuglene flyr i solskinn i juni-juli. Hunnene legger etter hvert egg enkeltvis på barken av vertplante, gjerne i bladhjørnene eller i enden av beskjærte greiner. Når eggene klekkes etter ca 10 dager, gnager larven seg straks inn til margen av skuddene og lever der til påfølgende vår. Den forpupper seg i boregangen etter først å ha lagd en utgang. Det tomme puppeskallet sitter gjerne fast i utgangshullet etter at den voksne sommerfuglen har forlatt planten.

Skadevirkninger

Angrepne kvister blir slappe, visner og brekker lett i angrepsstedet. Man kan se utvendige spor, som for eksempel hevelser på stammen, gnagespon og lignende der larvene har vært på ferde. Boregangene blir ofte svarte innvendig.

Bekjempelse

Ikke anlegg nytt felt i nærheten av felt med angrep. Fjern og brenn angrepne greiner så snart de oppdages, og før de voksne begynner klekkingen i juni. Det finnes feromonfeller til overvåking av arten. Skaden oppdages lettest under beskjæringen.

Litteratur

Stenseth, C. 1993. Midder og insekter som angriper jordbær, bringebær og solbær. SFFL Faginfo Nr. 4 1993, 6-33.

Ripsglassvinge (bilde) i artsdatabanken.

 Filmsnutt av levende larve, Foto: Line Beate Lersveen, NLR

Utbredelse
Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart
Nært beslektet

Bilder


Larve av ripsglassvinge i solbærkvist (Foto: Line Beate Lersveen, NLR)


Larve av ripsglassvinge i solbærkvist (Foto: Line Beate Lersveen, NLR)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO