NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 16.04.2024 06:58


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Sommerfugler        Glassvinger        Bringebærglassvinge

Bringebærglassvinge

Pennisetia hylaeiformis

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Nina Trandem
OPPDATERT:
30. august 2021
Bringebærglassvinge er den glassvingearten man oftest støter på, og enkelte ganger er den tallrik i hager med gamle bringebærbusker. Sommerfuglen oppsøker gjerne blomster. Det er larven som gjør skade ved å bore seg inn i kvister på bringebær og bjørnebær. Larven huler ut margen, og stenglene blir andre året sterkt svekket og brekker lett.
  • Bringebærglassvinge hann (Foto: N.Trandem, NIBIO)
  • Bringebærglassvinge hann (Foto: N.Trandem, NIBIO)

Utseende

Sommerfuglen har et vingespenn på 25-30 mm, forvin­gene er smale med forholdsvis små, klare områder. Bakkroppen er glinsende svart med brede, gule ringer og bred avslutning bak. På grunn av sine glassklare vinger og advarselsfarger ligner den på en veps.

Larven blir opptil 20 mm lang, hvit med brunt hode. Den har tre par brystføtter og 5 par bukføt­ter (med kransstilte kitinkroker).

Puppene er langstrakte og har mange bevegelige deler.

Utbredelse

Ganske vanlig nord til den sydlige delen av Nordland.

Vertplanter

Viltvoksende og dyrka bringebær og bjørnebær.

Livssyklus

Bringebærglassvinge har ettårig livssyklus, og den overvintrer som larve. Sommerfuglen flyr fra midten av juni til begynnelsen av august. Den legger egg ved rothalsen til vertplanten. Larvene minerer først under barken, som blir oppsvulmet. Etter hvert borer larven seg inn til margen og oppover i plantestengelen. Den overvintrer i boregangen og fortsetter boringen året etter. Den forpupper seg der. Når den skal klekke, beveger puppen seg til et hull i stengelen og den voksne kan krype ut.

STADIUM Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Egg
Larve
Puppe
Voksen

Skadevirkninger

Skudd som er angrepet blir slappe og visner. Stenglene blir sterkt svekket og brekker lett i rothalsen.

Man kan se utvendige spor, som for eksempel hevelser på stengelen, gnagespon og lignende der larvene har vært på ferde. Boregangene blir ofte svarte innvendig. På toårige skudd kan man se utgangshullene, ofte med puppehuden innenfor.

Bekjempelse

Angrepne stengler skjæres av så langt ned som mulig og destrueres.

Litteratur

Bilde av bringebærglassvinge hunn 

Utbredelse
Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart
Nært beslektet

Bilder


Bringebærglassvinge hann (Foto: N.Trandem, NIBIO)


Bringebærglassvinge hann (Foto: N.Trandem, NIBIO)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO