NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 29.03.2024 02:10


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Plantesugere        Bladlus        Drephanosiphidae        Lønnebladlus

Lønnebladlus

Drepanosiphum platanoidis

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang & Toril Sagen Eklo
OPPDATERT:
29. mars 2020

Bladlus på lønn har vanligvis liten betydning for trærne, men honningduggen kan virke skjemmende.

 

Utseende

Vingede bladlus av denne arten er lys grønn med 5-6 mørke tverrbånd på bakkroppen og en mørk flekk i forkant av hvert ryggrør. Antennene er lengre enn kroppen. De er 4 - 4,3mm.

 

Utbredelse

Vanlig utbredt i sørlig del av landet sør for Dovre (t.o.m. Oppland og Hordaland).

 

Vertplanter

Den lever på undersiden av bladene på spisslønn (Acer platanoides), men kan også gå på andre innen slekten (Acer spp.).

 

Livssyklus

Overvintrer som egg på greiner, bark og bak knopper av Acer spp. Det er kun den vingløse sexualformen om høsten som produserer egg.

 

Skadevirkninger

Skaden er liten, men honningdoggen som bladlusene skiller ut kan være skjemmende og ubehagelig.

 

Bekjempelse

Det er alltid viktig å observere hvilke nyttedyr/naturlige fiender, som for eksempel blomsterfluelarver, gallmygg, marihøner m.fl., som er til stede sammen med skadedyret. 

Når det gjelder bladlus generelt for private dyrkere er det få eller ingen kjemiske midler å bruke. Hobbypreparatene på markedet har svak virkning, så den beste bekjempelse er å fjerne angrepne planter eller deler av planten som er angrepet. Lusa kan også spyles bort med vann med noe trykk eller vann blandet med grønnsåpe.  

Når det gjelder kommersiell dyrking og kjemiske midler er det alltid viktig å vite hvilke skadedyr og hvilken art som gjør skade.

Se Plantevernguiden.no.

Litteratur

Heie, O.E. The Aphidoidea (Hemiptera) of Fennoscandia and Denmark, Vol 11, pp 17-18.

Blackman, R.L., Eastop, V.F. 1994. Aphids on the World's Trees. An Identification and Information Guide pp 665.

                       Publisert 15. juni 2011

 

 


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO