NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 29.03.2024 09:06


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Plantesugere        Skjoldlus        Panserskjoldlus        Lepidosaphes newstadi

Lepidosaphes newstadi

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Hunnskjoldet er lysebrunt, langstrakt med nærmest parallelle sider og 2-3 mm langt. Hannskjoldet er lysere og bare halve lengden.

Utviklingen foregår hovedsakelig på undersiden av nålene til ulike nåletrær. Ved sterke angrep kan saftsugingen føre til gulning og nåledød.

Arten som ikke har noe norsk navn, ble registrert for første gang i Norge i 1984 og var da også ny for Skandinavia. Den ble funnet på følgende vertplanter: Pinus mugo, var. mughus (dvergbuskfuru) og Pinus cembra (sembrafuru). De norske funnene er fra de hittil nordligste lokaliteter kjent i Europa.

Litteratur

Fjelddalen, J. 1996. Skjoldlus (Coccinea, Hom.) i Norge. Insekt-Nytt 21 (3), 4-25.

                      Oppdatert 20. januar 2009


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO